Alles wat je moet weten bij het kiezen van een reisverzekering

06 Oct 2022

Alles wat je moet weten bij het kiezen van een reisverzekering

Vliegen naar verre oorden of een weekendje weg in eigen land. Nederlanders zijn een reislustig volk. Hoewel een reisverzekering niet verplicht is, sluiten veel mensen er wel één af om van een onbezorgde vakantie te kunnen genieten. Nog geen reisverzekering afgesloten? In dit blog vertellen we wat een reisverzekering voor jou kan betekenen, wat een annuleringsverzekering inhoudt en waarvoor aanvullende dekkingen beschikbaar zijn.

Annuleringsverzekering

Het is balen als een geboekte reis niet door kan gaan, vooral als je er geen rooie cent van terugziet. Wie echter een annuleringsverzekering heeft afgesloten, kan onder bepaalde voorwaarden de gemaakte kosten deels of in het geheel terugkrijgen. Ook biedt deze verzekering een uitkomst als een vakantie vroegtijdig afgebroken moet worden door bijvoorbeeld een overlijden in de familie. 

 

Er bestaan zowel kortlopende als doorlopende annuleringsverzekeringen. De kortlopende is handig voor als je maar één keer per jaar op vakantie gaat, de doorlopende is handig om af te sluiten als je  het gehele jaar door verzekerd wilt zijn. Een annuleringsverzekering is eenvoudig te combineren met een reisverzekering. Vaak worden ze dan ook in één adem genoemd.

Reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is ideaal voor wie meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Je hoeft de verzekering maar één keer af te sluiten om een jaar standaard verzekerd te zijn. Je kunt een doorlopende reisverzekering los afsluiten, maar ook in combinatie met een annuleringsverzekering. In dat laatste geval spreken we van een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Voor sommige reizen is aanvullende dekking gewenst.

  • Maximale reisduur: de meeste dekkingen hebben een standaard reisduur van 60 dagen. Van plan om langer op pad te gaan? Laat het aantal dagen uitbreiden.
  • Wintersport: sporten als skiën en snowboarden worden als ‘gevaarlijk’ beschouwd. Daarom vallen ongelukken door wintersport niet altijd onder de standaarddekking.
  • Medische kosten: zorgverzekeraars vergoeden gemaakte medische kosten naar Nederlandse standaarden. Liggen de kosten in het buitenland echter hoger? Dan zijn deze veelal voor eigen rekening, tenzij je een aanvullende dekking voor medische kosten hebt afgesloten.
  • Bagage: verlies of diefstal van bagage is vervelend, vooral als er dure spullen tussen zaten. Van plan om met waardevolle spullen op pad te gaan? Dan is een aanvullende dekking wellicht interessant. Let wel op een eventueel eigen risico per gebeurtenis.

Van plan om naar het buitenland te gaan als onderdeel van een zakenreis? Ook dan is aanvullende dekking nodig. Houd er rekening mee dat je een annuleringsverzekering binnen zeven of veertien dagen na het boeken van de reis moet afsluiten. Een reisverzekering kan tot één dag voor vertrek.