Een geweldige vakantie hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn

14 Oct 2022

Een geweldige vakantie hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn

Als je de reisgidsen mag geloven, is je vakantie pas geslaagd als zo’n beetje alles waar je maar behoefte aan kan hebben binnen handbereik is. Meerdere zwembaden, spectaculaire glijbanen. De zee op loopafstand, meerdere restaurants op het complex. De hele dag en avond animatie en eigenlijk geen tijd om je te vervelen. Alhoewel dit soort vakanties heerlijk kunnen zijn, staan al die faciliteiten nog niet garant voor de perfecte vakantie. Soms kan een beetje minder ook heel fijn zijn.

 

Je kan ook te veel mogelijkheden hebben

Natuurlijk ziet het er fantastisch uit, die grote vakantiecomplexen waar je alles kunt vinden wat je hartje begeert. Hotels met meerdere zwembaden en verschillende restaurants, campings waarop je je geen moment kan vervelen. De hele dag vermaak, en zoveel te doen dat je er bijna keuzestress door zou krijgen.

Het kan heerlijk zijn, een vakantie op zo’n plek, maar ook een beetje overweldigend. Er zijn wel érg veel mensen, de hele dag om je heen. Er is zoveel te doen dat de kinderen er compleet overprikkeld van raken, en niet te genieten zijn op die spaarzame ogenblikken dat er even geen entertainment voor handen is. Genoeg om te doen, maar rustig ontspannen en even helemaal niks doen is meestal geen optie.

Terug naar de basis is leuker dan je denkt

Wil je dit soort toestanden vermijden, en heb je behoefte aan een meer rustige vakantie? Dan ben je de enige niet. En gelukkig zijn er op dat gebied ook genoeg mogelijkheden, óók als je kinderen hebt.

Ook met kinderen is teruggaan naar de basis namelijk leuker dan je denkt. Een vakantie op de boerderij klinkt wat minder spectaculair dan vakantie op een luxe resort met drieëntwintig glijbanen, maar niet zelden hebben kinderen er een minstens zo fijne tijd. Ook op een boerderij is namelijk genoeg ‘entertainment’ te vinden. Slapen bij de boer betekent namelijk vaak ook helpen bij het verzorgen van de dieren. Het rapen van de eieren. Het borstelen van de paarden. Het oogsten van fruit, het schoonmaken van stallen. Voor veel kinderen minstens zo spannend en anders dan thuis als een kant-en-klaar entertainmentprogramma.

Een wat meer kleinschalige vakantie zorgt ervoor dat iedereen tot rust kan komen. Kinderen worden niet de hele dag vermaakt, waardoor zij juist zelf op zoek gaan naar dingen om te doen. Dingen om te ontdekken en ervaren. Ook zonder grote glijbanen blijken ze lol te kunnen hebben met water, en ook zonder entertainment-team verzinnen zij spelletjes om te spelen. Volwassenen genieten ondertussen van de rustige setting, de kleinschaligheid en de tijd om even tot zichzelf te komen. Heerlijk, toch?