Op vakantie in het voorjaar? Ontdek de Friese elf steden!

07 Apr 2022

Op vakantie in het voorjaar? Ontdek de Friese elf steden!

Van de Waddenzee tot aan het pittoreske Workum: Friesland kent vele prachtige plekken voor een fietstocht. Tijdens een fietsvakantie kun je op een bijzondere manier kennismaken met de wonderschone natuur die Fryslân rijk is. In dit artikel hebben we daarom de allermooiste fietsreizen in Friesland voor je op een rijtje gezet.

De Elfstedentocht

Trek eropuit met de fiets en ontdek één van ’s lands meest markante routes: Friesland. In het spoor van de befaamde Elfstedentocht kom je tijdens een fietsvakantie Nederland al fietsend door de Friese elf steden en passeer je historische vaarten en meren. Gun jezelf de tijd om wat te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbare metershoge kleileemwand uit de IJstijd. Of toer langs de groene weides en bossen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden!

Adembenemende Waddenzeekust 

Tijdens één van de fietsreizen in Friesland ontdek je dat Fryslân altijd al verbonden is geweest met de zee. Zo maak je gedurende de zevendaagse fietsvakantie ‘Friese Elfsteden en Waddenzee’ kennis met het unieke karakter van elk van de elf steden: van Bolsward tot Harlingen. Geniet onderweg van de adembenemende Waddenzeekust of ervaar de weidsheid van de schitterende veengebieden van Nationaal Park De Alde Feanen. Eenmaal terug in de startplaats Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529 - de Oldenhove - je een beetje aan Pisa doen denken! 

 

Avontuurlijke fietsreis 

Verleg je grenzen en ga voor een avontuurlijke fietsrondreis! Doorkruis Nederland van noord naar midden en fiets door vijf provincies: Friesland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Overijssel. Zo fiets je tijdens de achtdaagse fietsreis ‘Het mooiste van de Zuiderzeeroute’ van Muiderberg naar Harderwijk over binnenwegen, dijken en fietspaden langs de voormalige Zuiderzeestadjes. Hoewel de wind op sommige stukken een verzwarende factor kan zijn, kom je onderweg genoeg plekken tegen waar je even kunt uitrusten.

Zuiderzee  

Deze schitterende achtdaagse fietsreis gaat van start in Muiderberg, op de zuidoever van wat ooit de Zuiderzee was. In Enkhuizen stap je op de boot naar het Friese Stavoren, waar je het standbeeld kunt bekijken van Het Vrouwtje van Stavoren. Vanuit deze prachtige Hanzestad fiets je door het licht glooiende landschap naar de volgende overnachtingsplaats: Lemmer. Strijk hier neer op een sfeervol terras aan de kade en kom tot rust! Via de Wieden-Weerribben en historisch Kampen kun je vervolgens weer terugfietsen naar de vestingstad Muiderberg.

Vakantie in eigen land 

Soms slaap je middenin het historische centrum van een dorp of kleine stad; een andere keer heerlijk buitenaf in het groen. Wil je jouw fietsreis verlengen, zodat je nog iets langer van de reis kunt genieten? Als je na de laatste fietstocht op de zevende dag niet meteen naar huis wilt gaan, dan kun je besluiten om een extra nacht in Muiderberg bij te boeken.

Van Bolsward tot Stavoren: de Friezen heten je van harte welkom in Fryslân!